Didi Taihuttu handelt iedere dag in cryptomunten.

De 39-jarige Limburger heeft zijn huis te koop gezet voor bitcoin en woont nu tijdelijk met zijn gezin in een chalet in de buurt van Venlo.

Ook de rest van de spullen staat te koop: de auto, de motor, elektrische fietsen, zelfs het speelgoed van de kinderen.

Met de opbrengst koopt Taihuttu bitcoin en andere cryptomunten. Hij hoopt zo zijn vermogen in korte tijd te verveelvoudigen.

Dagelijks overlegt hij met een groep van zestien mensen over welke munten het goed gaan doen. Ze houden via Skype contact, analyseren de markt en kopen op basis daarvan cryptomunten.

"Het zijn mensen die veel ervaring hebben in het handelen op de beurs. Dat is waar het mij een beetje nog aan ontbrak", zegt Taihuttu, die in 2010 begon met het minen van bitcoin.

NEO, het Chinese ethereum

Op dit moment verwacht Taihuttu veel van de NEO, dat ook wel bekend staat als het Chinese ethereum. De NEO is sinds begin dit jaar ruim 200 keer zoveel waard geworden, en volgens Taihuttu kan de Chinese cryptomunt nog een keer over de kop gaan. "Ik denk dat de NEO een mooie coin is om binnen nu en twee jaar veel rendement uit te halen."

NEO, dat tot voor kort nog AntShares heette, is een project van de Chinese startup Onchain, die sinds 2014 sleutelt aan de technologie achter de munt.

Net als andere cryptovaluta is NEO gebaseerd op de blockchaintechnologie, waarmee het mogelijk is om het bezit van digitale goederen slim te regelen zonder tussenkomst van een derde partij.

Blockchain als basis

Bitcoin gebruikt blockchain om een digitale munt in de markt te zetten. Banken zijn niet nodig, het vertrouwen komt uit het netwerk van computers dat een grootboek bijhoudt van alle transacties.

Maar bitcoin blijft slechts een munt. De toepassingen voor bedrijven en overheden zijn beperkt.

Met ethereum is meer mogelijk. De Russische programmeur Vitalik Buterin bouwde een platform, zodat programmeurs makkelijk nieuwe toepassingen van de blockchaintechnologie kunnen ontwikkelen. Denk aan het regelen van betalingen, het versturen van berichten of het afsluiten van slimme contracten die tussenpersonen als een notaris overbodig maken.

NEO Smart Economy

NEO is volgens kenners een verbeterde versie van ethereum. Waar ethereum alleen werkt met de zelf ontwikkelde programmeertaal Solidity, is het met NEO mogelijk om in gangbare programmeertalen als .Net, Java en Python applicaties te bouwen. Zo kunnen ontwikkelaars meteen met het NEO-platform aan de slag, zonder eerst een nieuwe taal te hoeven leren.

Verder zet NEO in op digitale identiteit. Waar bitcoin en ethereum erop hameren dat transacties (nagenoeg) anoniem zijn, wil NEO jouw identiteit verifiëren om het vertrouwen te vergroten.

"NEO wil beter integreren met de reële economie", zei CEO Da Hongfei onlangs tegen The Next Web. "Alleen door een vorm van digitale identiteit te introduceren kunnen we fysiek bezit op een juiste manier omzetten in een digitale wereld." Het team achter de munt spreekt niet van smart contracts, maar van smart economy.

NEO is bovendien efficiënt en betrouwbaar. Het netwerk kan zo'n 10.000 transacties per seconde verwerken, waar ethereum op 15 transacties per seconde blijft steken.

Kansen voor NEO

Taihuttu ziet veel kansen voor de Aziatische tegenhanger van ethereum. "Als het dadelijk rustig wordt in China, en het is denk ik al rustig aan het worden, dan kan de NEO doen wat de bitcoin al gedaan heeft."

"Als je de opkomst van bitcoin koppelt aan de economische groei van westerse landen, dan kun je de NEO koppelen aan de Chinese en Aziatische groei", zegt Taihuttu. "Wat de bitcoin is voor de dollar- en eurolanden, dat gaat de NEO zijn voor Aziatische landen."

LEES OOK: Bitcoin kopen? Zo doe je dat op een veilige manier

MIS OOK NIET: Deze nieuwe online banken dagen ABN Amro, Rabo en ING uit